Naar inhoud
leuk gekleurde huisjes met een molen op de achtergrond

Nieuwbouw of monument kopen: het verschil

Wonen in nieuwbouw of een monumentaal pand, dat is een verschil! Welke van de 2 is iets voor jou? We helpen je kiezen.
8 november 2021 3 min
De bijzondere sfeer van een monumentaal pand of het comfort van een nieuwbouwhuis. Het is een lastige keuze. Hoewel, niet voor Seren en Jos. Zij wisten direct dat ze een monumentaal kerkpand wilden kopen. Daar tegenover staan Jelle en Rasha, die dolgelukkig worden van hun kant en klare nieuwbouwwoning. Waarom maakten onze stellen die keuze? Waar moet je rekening mee houden? En – niet onbelangrijk – hoe zit het in beide gevallen met je woonverzekering? Lees snel verder!

Oud of nieuw huis kopen

Tegenwoordig zijn mensen steeds vaker op zoek naar een karakteristiek huis. Jaren ’30 of zelfs nog ouder. Een monumentaal huis bijvoorbeeld, meer karakter vind je vaak niet. Een tegenbeweging komt vanuit de nieuwbouwliefhebber. Een gloednieuw huis, waar niemand voor jou heeft gewoond. Wat je voorkeur heeft, is persoonlijk. Maar voor je een beslissing neemt, is het fijn om te weten wat de verschillen zijn. Daarom nemen onze ervaringsdeskundigen je mee in hun keuze.

Een monumentaal pand kopen

Toen Seren en Jos de kerk gingen bezichtigen die nu van hun is, was het liefde op het eerste gezicht. “Prachtig was het”, vertelt Seren. “Die sfeer en charme, dat kun je niet namaken. Het ademde gewoon karakter. En je weet dat er een verhaal achter zit. Bedenk eens wat hier allemaal is gebeurd? Dat kun je niet namaken in een nieuwbouwhuis.” Jos knikt. “Een monumentaal pand is uniek, er is niemand anders die ons huis heeft. Daarnaast vind ik het heel leuk om veel over het pand en de geschiedenis ervan te leren.”

Voordelen van wonen in een monument

Dat is dan ook meteen het grote voordeel: je woont écht uniek. In een huis met een rijke historie. Maar er is meer. Seren en Jos zetten het voor je op een rij.

  • Je kunt soms subsidie krijgen om een monumentaal huis op te knappen. Er zijn namelijk onderhouds- of restauratiefondsen speciaal voor monumenten.
  • Je kunt vaak advies krijgen vanuit de gemeenten of provincie. Bijvoorbeeld als je wilt verbouwen. Of er onderhoud gedaan moet worden. Het is ontzettend fijn als er dan iemand met je meekijkt en -denkt.
  • Je mag een aantal gemaakte kosten aftrekken van de inkomstenbelasting.
  • Er zijn speciale hypotheken voor monumenten. Als je hiervoor in aanmerking komt, krijg je vaak een lagere rente dan bij een normale hypotheek.

Nadelen van wonen in een monument

Klinkt goed! Maar voor je een bod doet op die historische woning, is het goed om je ook bewust te zijn van de nadelen. Ook daar zijn Seren en Jos eerlijk over.

  • Monumenten zijn vaak slecht geïsoleerd. We hebben enkel glas bijvoorbeeld. En vergeet de vele kieren rond de oude houten kozijnen niet.
  • Je hebt hoge onderhoudskosten. Zo weten we nu al dat we de verrotte houten kozijnen niet kunnen vervangen voor kunststofkozijnen. We moeten de monumentale waarde in stand houden. Dat betekent dat het opknappen duurder is en meer tijd kost.
  • Je moet je aan wetten en regels houden als je het pand wilt aanpassen, verbouwen of restaureren.
  • Het aanvragen van vergunningen kan een stuk langer duren als het een monumentaal huis is.

Een nieuwbouwhuis kopen

Voor Jelle en Rasha is er geen twijfel over mogelijk: zij kiezen voor nieuwbouw. “We zijn allebei niet zo handig”, legt Jelle uit. “Dus klussen is aan ons niet besteed. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de boel goed geïsoleerd is, lekker warm in de winter.” Rasha vult aan: “Ik vind het vooral heel fijn dat we vooral precies kunnen bepalen hoe het huis eruit ziet. Welke keuken en badkamer erin gezet wordt bijvoorbeeld. Dat hoeven we achteraf niet meer aan te passen.”

Voordelen van wonen in nieuwbouw

Stiekem zijn Jelle en Rasha al begonnen met het opsommen van de voordelen die volgens hen hangen aan wonen in nieuwbouw. Ze gaan verder:

  • Het huis is modern en van alle gemakken voorzien. Zo hebben we veel slimme, technische snufjes in laten bouwen.
  • Het is helemaal nieuw, volgens de laatste technieken gebouwd. De komende jaren hoeven we qua onderhoud daarom niets te doen.
  • Je kunt het huis helemaal afstemmen op je eigen wensen. Een groot pluspunt voor ons. Want we hebben allebei best specifieke ideeën. Die zien we nu terug.
  • Je neemt niks over van de vorige eigenaar. Alles is fris en nieuw.
  • Het huis is goed geïsoleerd en energiezuinig gebouwd. Een groot voordeel, dat scheelt veel in onze stookkosten per maand.

Nadelen van wonen in nieuwbouw

Toch heeft ook het kopen van een nieuwbouwhuis nadelen. Daar zijn Jelle en Rasha tijdens het proces wel achter gekomen. Goed om vooraf te weten dus.

  • Het duurt soms heel lang voordat je kunt verhuizen. Dat is een flink nadeel, want je betaalt al wel voor de hypotheek. Je hebt tijdens de bouwperiode dus dubbele lasten.
  • De oplevering wordt soms uitgesteld, bij ons uiteindelijk wel 3 keer.
  • Je moet vertrouwen hebben in je aannemer. Want je koopt je woning op basis van een tekening en die tekening kan tijdens de bouw nog veranderen.
  • Je moet veel keuzes maken. Kranen, vloeren, tegels, keukenapparatuur. Alles kies je zelf. Daar moet je wel tegen kunnen. En vooral niet te snel beslissen. dan kun je later spijt krijgen.
  • Niet alles kun je zelf laten aanpassen. De aannemer biedt je bepaalde mogelijkheden, zoals de opstelling in de badkamer bijvoorbeeld. Of de plek van de trap. Wij konden dat niet laten aanpassen.
  • De dingen die wel aangepast kunnen worden, zijn soms prijzig. Zo wilden we een muur verplaatsen, maar daar betaalden we in verhouding heel veel geld voor.

Nieuwbouw of monumentaal pand verzekeren

Of je nou kiest voor nieuwbouw of een monumentaal pand, je krijgt altijd te maken met voor- en nadelen. De keuze is dus aan jou, wat vind je belangrijk? In beide gevallen is het in ieder geval verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor schade door brand, storm of bliksem. En wil je ook de spullen in je huis verzekeren? Bijvoorbeeld tegen diefstal? Sluit dan ook een inboedelverzekering af. Goed om te weten: tijdens je verhuizing is je inboedel op beide adressen verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van de nieuwe woning krijgt tot je er helemaal woont.

Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je maandelijks gaat betalen voor je woonverzekeringen. Je stelt je verzekering zelf samen, zodat hij perfect bij jou én je huis past. Afsluiten kan direct online, wel zo handig!

Misschien vind je dit ook interessant...